Hauki on Suomessa tunteita herättävä laji. Sitä inhotaan, rakastetaan ja pelätään. Sen hampaat ovat veitsen teräviä ja niitä löytyy tämän pedon suusta hämmästyttävän paljon. Hauki tuottaa limaa uskomattomia määriä ja sotkee veneen pohjan. Hauelle on myös lukematon määrä erilaisia nimityksiä kuten limatorpeedo, luupää tai jänkäkoira.
Suomessa monet ovat sanoneet hauen olevan mauton tai pahanmakuinen. Euroopassa haukea taas arvostetaan ja sen hinta on korkea. Onko hauen laitto ruoaksi vain suomalaisille liian työlästä? Syy siihen on varmasti hauen viheliäät kaksihaaraiset ruodot, joita kokemattoman on hankala poistaa.
Ruotoja ei tarvitse onneksi aina poistaa, vaan kalan fileet voi jauhaa tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Haukiburger on kenttäeväs parhaimmillaan ja samalla se toimii kotikeittiön gourmet-illallisena.
Haukiburgerin ainesosat
Sämpylät
esim. Vaasan THE BRGR Naughty -burgerisämpylä tai leivo itse parempi
Haukipihvi
600g haukifilettä
sitruunan kuori
2dl kuohukermaa
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
pankojauhoja
Marinoitu punasipuli ja kurkut
1 punasipuli
1 kurkku
1-2-3 liemi (etikka, sokeri, vesi)
Kastike
2 dl Hellman’s majoneesi
1 sitruunan mehu
nippu tilliä
nippu ruohosipulia
kapriksia
Muut täytteet
salaatti esim. Romaine
tabascoa tai srirachaa
tilliä
Näin valmistat haukiburgerin
1. Marinoidut punasipulit ja kurkut
Aloita valmistamalla 1-2-3 liemi. Numerot kertovat ainesosien suhteen. Lisää kuppiin 1 osa etikkaa, 2 osaa sokeria ja 3 osaa vettä. Pilko punasipulit viipaleiksi omaan kuppiinsa ja viipaloi kurkut omaansa. Kaada 1-2-3 lientä molempiin kuppeihin, niin että sipulit ja kurkut peittyvät. Peitä kupit ja laita jääkaappiin marinoitumaan mielellään yön yli.
2. Kastike
Valmista seuraavaksi kastike. Silppua tilli, ruohosipuli ja kaprikset kulhoon. Purista joukkoon sitruunan mehu ja lisää majoneesi. Sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin maustumaan.
3. Haukipihvien valmistus
Seuraavana vuorossa ovat haukipihvit. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori. Pilko nahattomat haukifileet pienemmiksi paloiksi ja laita tehosekoittimeen sitruunankuoren, suolan ja valkopippurin kanssa. Lisää loraus kermaa ja ala ajamaan massaa tasaiseksi.
Lisää kermaa jatkuvasti, jotta massa ei jää liian paksuksi. Liian paksu massa pistää useimmat blenderit ylikuumenemaan. Massan on hyvä olla aika löysähköä. Liian tiivistä tavarasta ei saa aikaan kuohkeaa pihviä. Koostumus on hyvä, kun pihvien käsittely on hieman hankalaa ja avuksi tarvitaan lastaa.
Pyörittele massasta kostutetuilla käsillä neljä pyöreää palloa. Litistä pallot pankojauhoissa pihveiksi ja paista voissa rapeiksi.

Pankojauhoissa leivitettyjä haukipihvejä paistettuna kullanruskeiksi valurautapannussa kunnon voissa.
Paista lopuksi sämpylöiden sisäpinnat pannulla rapeiksi ja aloita kasaaminen. Sämpylän pohja, salaatti, kastike, pihvi, kastike, kurkkusiivut, punasipuli, tilliä, tabascoa tai srirachaa ja kansi päälle.
Kenttäolosuhteissa pankojauhoilla leivittäminen on haasteellista, mutta massan voi paistaa pihviksi myös ilman pankojauhoja. Nuotion ääressä tuskin on myöskään lautasia käytettävissä, joten kääräise koko komeus esim. suodatinpussiin, josta se on helppo käsin syödä.

Nuotiolla tehty haukiburger Höytiäisen kauniissa maisemissa.
Ai että! Juomasuosituksena burgerin kylkeen sopii perinteinen Lager- tai Indian Pale Ale -tyyppinen olut ja eikun ääntä kohti.